Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Berggren föreläste under onsdagsförmiddagen för personal på länssjukhuset Ryhov. Foto: SVT

Fler väljer att dra ner på amning för att nå jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

För att få ett mer jämställt förhållande väljer fler föräldrar att dra ner på amning. Därför utbildar Region Jönköpings län nu personal i hur det går ha ett jämställt förhållande utan att dra ned på amning.

Region Jönköpings län utbildar nu all vårdpersonal som kan komma att möta kommande föräldrar eller nyblivna föräldrar. Utbildningen är i amningsfrågor utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

– Vi har hört av många att jämställdhetsfrågan blir en fråga som handlar om att man inte ska amma, säger barnmorskan Erica Solheim.

En av anledningarna till att de vill nå ut med detta till kvinnor som kan amma är för att det kan ha hälsofördelar dels för kvinnan men också för barnet. Forskning visar att kvinnan kan minska riskerna för vissa sjukdomar och för barnet kan risken för infektioner minska.

Jämställt föräldraskap

Regionen vill att personalen ska kunna nå ut med att om en förälder ammar så behöver inte det betyda att förhållandet är ojämställt.

– Den föräldern som inte ammar bör istället titta på det den kan göra och inte på det den inte kan göra, säger Mats Berggren föreläsare och utbildare inom jämställdhetsfrågor.

I klippet hör du hur ett förhållande kan bli jämställt med ett nyfött barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.