Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är tuffa tider för byggföretagen just nu. I klippet hör du Magnus Sjölyck, vd för Byggbolaget i Vetlanda, som nu tvingats varsla personal om uppsägning. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Fler varsel i byggbranschen – Byggolaget i Vetlanda tvingas minska personalstyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet har bromsat in kraftigt och konkurrensen om uppdragen är stor mellan byggföretagen. Byggbolaget i Vetlanda har nu tvingats varsla tio anställda om uppsägning.

– Det är duktigt kompetent folk som vi nu måste säga upp, säger företagets vd Magnus Sjölyck.

Byggbolaget i Vetlanda med cirka 40 anställda har fram tills nu haft fullt upp med jobb. Bland annat med bygget av en stor anläggning som ska återvinna ensilageplast i Korsberga.

Men det jobbet ska vara klart i februari och med ett bostadsbyggande som minskat kraftigt är det svårare för byggföretagen att fylla orderböckerna.

– Innan inflationskrisen räknade vi på fem jobb för att få ett, nu räknar vi på tolv jobb för att få ett, säger Magnus Sjölyck.

Större geografiskt område

Enligt honom leder det också till att lönsamheten på uppdragen minskar.

– Vi kan vara tre, fyra företag som ligger ganska lika i anbud, men så kommer det ett företag och lägger sig cirka 15-20 procent under. Om vi skulle ta jobbet för de pengarna skulle vi gå back på det.

Den tuffa konkurrensen har också lett till att Byggbolaget i Vetlanda har ökat sitt geografiska område där de tar uppdrag.

I klippet ovan hör du varför företaget skickar arbetskraft till jobb i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.