Torrt i skog och mark ger risk för brand. Foto: TT

Flera bränder i länet

Publicerad

Det är mycket torrt i skog och mark vilket har lett till flertalet bränder under fredagen i länet.

Vid lunchtid larmades räddningstjänsten om en brand i terrängen utanför Bankeryd. Ett område på 30x30 meter släcktes av räddningsstyrkan Bankeryd.

Runt klockan två larmades räddningsstyrkor från Vetlanda, Landsbro och Nässjö till en mindre skogsbrand vid Björköby i Vetlanda kommun. Där var det ett område på ungefär 1000 kvadratmeter som brann. Efterbevakningen sker under kvällen.

En timme senare kom ett nytt larm om en brand på avfallsanläggningen utanför Tenhult. Sopor på en mellanförvaring hade tagit eld och ett område på omkring 75x100 meter uppgavs brinna. Flertalet styrkor kallades till platsen för att släcka elden, bland annat från Jönköping, Norrahammar och Huskvarna. Efterbevakning sker hela natten.

Vid 16-tiden brann ett mindre hus på en villatomt i Huskvarna. En dryg timma senare var elden släckt av en styrka från Jönköping.

Klockan 17.58 kom ett larm till SOS om att en grill tagit eld och låg ner på altanen.

Strax innan klockan 18 larmades räddningsstyrkan i Österbymo till en befarad gräsbrand vid sjön Bringen öster om Österbymo. Vid framkomst konstaterade man att branden som varit ungefär 100 kvadratmeter stor redan hade släckts av personer på plats. Räddningstjänsten eftersläckte för att säkerställa att branden inte skulle blossa upp igen.

Klockan 20.21 kom ett nytt larmbrand om att en bänk stod i brand på Flanaden i Värnamo.

Strax efter klockan 21 på fredagskvällen larmades SOS om en cykelbrand i en gångtunnel i Kärda. Även asfalten ska ha tagit eld.

Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet vid exempelvis grillning

  • Grillning ska ske på en säker plats utan något brännbart i närheten
  • Använd en grill
  • Se till att släcka engångsgrillen ordentligt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.