Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoria flydde krigets fasor i Ukraina och nu läser hon sfi i Vaggeryd. Att kunna språket i sitt nya hemland är nyckeln till fortsatta studier förklarar hon i klippet ovan. Foto: Irma Hellman/SVT

Vaggeryd satsar på sfi för Ukrainaflyktingar – Viktoria: ”Jätteviktigt – jag vill kunna studera vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Jönköpings län erbjuder sfi, kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare, till ukrainska medborgare som flytt kriget fastän de inte får ersättning för det. Vaggeryd är en av de kommunerna och här bor Viktoria Bryseh som började studer sfi i september.

– För mig är det viktigaste att lära mig svenska för jag bor här nu, säger hon.

Viktoria Bryseh är en av de första ukrainska medborgarna som började studera sfi i Vaggeryd i höstas när kommunen började erbjuda sfi för de som flytt kriget. Maria-Alexandra Radehuk kom till Sverige i mars 2022 och började studera sfi i november.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

– Jag gillar Vaggeryd. Jag trivs i en liten stad, säger Maria-Alexandra Radehuk som kommer från Lviv.

I klippet berättar de vad som är utmanade med att lära sig det svenska språket.

Ingen statlig ersättning för sfi

Flyktingar från Ukraina har inte rätt till sfi och svenska kommuner har ingen skyldighet att erbjuda det. Men trots det erbjuder flera kommuner i länet sfi till medborgare från Ukraina, bland annat Vaggeryds kommun. Men de får ändå inte statlig ersättning.

– Vi tycker det är jätteviktigt. Det är vägen ut i samhället och har man det svenska språket med sig blir det en enklare väg, säger Peter Hansson, rektor för vuxenutbildningen i Vaggeryd.

Ingen ersättning leder till större grupper

Just nu studerar nio vuxna från Ukraina sfi i Vaggeryd. Tidigare var de 14 men några har börjat jobba och därför avslutat utbildningen. Kommunen använder den befintliga budgeten och har istället större utbildningsgrupper för att kunna ge ukrainarna sfi-utbildning.

Hur påverkar större grupper utbildningen?

– Hittills tycker vi inte att det har påverkat någonting utan gensvaret i grupperna blir istället en vinst när det kommer nya som vill lära sig svenska, säger Peter Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet