En chaufför från Gislaved får skadestånd Foto: Hasse Holmberg/TT

Polisens miss ger skadestånd till chaufför

Uppdaterad
Publicerad

En chaufför från Gislaved kunde inte arbeta på fyra månader eftersom han felaktigt var fråntagen sitt körkort. Enligt JK är han nu berättigad ett skadestånd efter polisens misstag.

Det var i juni 2017 som chauffören fick sitt körkort indraget på grund av misstanke om fortkörning och vårdslöshet i trafik. Personen nekade till brott. Under tiden som brottsmisstankarna utreddes återkallade Transportstyrelsen mannens körkortet tillsvidare.

Misstankarna avskrevs

I slutet av oktober 2017 upphävde myndigheten sitt beslut eftersom polisen då valt att lägga ned förundersökningen. Men JK, Justitiekanslern skriver i sitt beslut att Polismyndigheten tog det här beslutet redan i juni, men det var först i oktober när Transportstyrelsen tog kontakt med polisen som det uppdagades att förundersökningen var nedlagd. Varför polisen inte informerat i ärendet är oklart.

Får skadestånd

Chauffören får nu 132.000 kronor i skadestånd genom Justitiekanslern eftersom han lidit av förlorad arbetsinkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.