Foto: TT

Flickas läppar limmades ihop – kritik från IVO

Uppdaterad
Publicerad

När en sjuksköterska skulle limma en flickas läppsår limmades läpparna ihop helt och fick bändas upp. Nu kommer kritik från Inspektionen för vård och omsorg.
– Jag blir irriterad att det kan gå till så här, säger flickans mamma som reagerat på den stressiga arbetssituationen på vårdcentralen.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar brister i både sköterskans hantering och journalföring där skadan inte noterats, samt ledningen för att inte ha sett till att personalen följer rutinerna.

Det var i januari som mamman åkte in till en vårdcentral på småländska höglandet med sin dotter, som är i förskoleåldern, efter att läppen spruckit i pulkabacken.

– Hon hade fått en stjärtlapp på munnen, berättar mamman för SVT Nyheter Jönköping.

Undersöktes i väntrummet

Enligt mamman var det väldigt mycket folk och stressigt på vårdcentralen och bedömningen av dotterns skada ska ha gjorts i väntrummet. Därefter ska en sjuksköterska tagit med dottern in på ett undersökningsrum för att limma ihop såret med ett så kallat vävnadslim.

– Det är svårt eftersom limmet är väldigt rinnigt. Jag såg sjuksköterskans ansiktsuttryck, hon svor lite tyst för sig själv. Jag såg att hon fick panik.

Vid limningen kom limrester på barnets läppar som klistrades ihop och fick bändas upp:

LÄS MER: Treåring fick läppar ihoplimmade på vårdcentral

– Min dotter tycker att det var obehagligt.

I beslutet från IVO står det att sjuksköterskan frångick vårdcentralens rutin om att limning av sår ska ordineras av läkare och att det ska vara två sjukvårdsanställda med vid själva limningen.

”Värsta de sett”

Dagen efter fick mamman åka med dottern till akuten.

– På akuten sa de att det var det värsta de sett. Jag blir irriterad att det kan gå till så här, säger mamman och fortsätter:

– Limresterna hade hon i ett par månader efteråt.

Hon berättar att flickan har ett ärr på läppen, nu drygt åtta månader efter limningen. Hon betonar att hon inte är arg på sjuksköterskan, utan på hur organisationen ser ut för dem som jobbar på vårdcentralen:

– Jag är irriterad på hela situationen, att en bedömning ska ske i väntrummet under stress och press. Jag gjorde inte anmälan till IVO för att sätta dit sjuksköterskan utan för att jag är emot hur systemet fungerar. De sliter ju häcken av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer