Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Gustafsson, verksamhetschef för länets barntandvård. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fluorlack i skolan bara till barn i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Trots att tandhälsan bland barn och ungdomar blir sämre slutar nu Folktandvården åka ut till alla skolor för att fluorlacka barnens tänder. I stället ska bara barn i socioekonomiskt utsatta områden få den förebyggande vården.

Under de senaste åren har munhälsan blivit sämre hos såväl sexåringarna som 12-åringarna och det är främst hos barn och ungdomar från områden där fler med lägre inkomst- och utbildningsnivå bor.

– Vi vill skapa en jämlik munhälsa. Det gör vi genom att rikta insatserna dit de behövs, säger Kerstin Gustafsson, verksamhetschef för länets barntandvård.

Tidiga kontroller

Därför kommer Folktandvården nu satsa mer i områden som Råslätt och Öxnehaga i Jönköpings kommun. Dessutom får barn i bland annat Sävsjö, Nässjö och Gislaved också fortsätta med fluorlacket i skolan. 

– Där har vi sett att tandhälsan är sämre, säger Kerstin Gustafsson.

Enligt Gustafsson ska detta inte innebära någon risk för munhälsan hos övriga barn. De ska istället fångas upp tidigt med kontroller vid både ett och två års ålder.

– Alla ska få tandvård, men den blir individuell och då får de det när de kommer till tandvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer