Foto: TT

Flygbolaget BRA tar över linjen Jönköping-Stockholm

Publicerad

Nu är det klart att flygbolaget BRA kommer att ta över linjen Jönköping-Stockholm efter Nextjet. Man tittar även på möjligheten att ta över fler av Nextjets tidigare rutter, framför allt Sundsvall-Göteborg.

BRA kommer att flyga till Bromma flygplats och hoppas komma igång om ett par veckor. Det var P4 Jönköping som var först med rapportera detta.

– Det vi jobbar mot är att kunna vara igång inom två veckor säger Emma Sandsjö som är kommunikationschef på BRA till SVT Nyheter Jönköping.

Större plan

Planet som BRA kommer att använda kommer att ha minst 50 platser, men det är ännu inte klart exakt vilken flygplanstyp det blir.

– Vi börjar med en tur fram och tillbaka på morgonen, och en på kvällen, men sedan hoppas vi på att kunna utöka med fler turer efter sommaren.

Är det en långsiktig satsning på Jönköping?

– Det är absolut vår ambition att det ska vara en långsiktig satsning.

BRA undersöker samtidigt möjligheten att gå in på fler av Nextjets linjer, framför allt Sundsvall-Göteborg.

Flygplatsen är nöjd

Enligt Rony Forsberg, vd på Jönköping Airport har flera bolag hört av sig efter beskedet om att Nextjet stoppar sina flygningar. Men att det blev BRA är han nöjd med.

– Det är en väldigt bra lösning av flera orsaker. Dels är det ett väletablerat bolag med bra historik, men också med ett bra linjenät i Sverige, för den som vill flyga vidare. De är också det flygbolag som har tydligast miljöprofil, menar Rony Forsberg.

Men hur ser du på att det nu blir Bromma istället för Arlanda?

– Det finns både för- och nackdelar med det. 70% av våra resenärer ska till Stockholm och för dem blir det ju närmare.

Nextjet AB och Nextjet Sverige AB, ställde under onsdagen in sina betalningar och ansökte om konkurs. Nextjet har varit det enda flygbolag som trafikerat linjen Jönköping- Stockholm. Därför går inga flyg alls på den sträckan nu. Flygbolaget Nextjet har över 100 miljoner kronor i leverantörsskulder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer