Rony Forsberg, vd på Jönköping airport AB, säger att det statliga stödet är ett välkommet tillskott. Foto: Johannes Tolf/SVT

Flygplatsen i Jönköping får statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping Airport får 7,9 miljoner kronor i statligt stöd på grund av tappad flygtrafik på grund av coronapandemin.

– Det täcker långt ifrån vårt tapp i intäkter, men det är ett välkommet tillskott, säger Rony Forsberg, vd på Jönköping Airport.

Trafikverket fick i juni i uppdrag av regeringen att fördela 100 miljoner kronor i ett tillfälligt driftstöd med anledning av att flygtrafiken minskat kraftigt under coronakrisen.

Nu har Trafikverket bestämt hur pengarna ska fördelas mellan landets 22 regionala flygplatser. Jönköping Airport får 7,9 miljoner kronor. Detta eftersom deras tapp i intäkter är 7,9 procent av det totala intäktsbortfallet som de 22 regionala flygplatserna har redovisat.

Stort intäktstapp

Enligt Jönköpings airports vd, Rony Forsberg, har flygplatsen tappat cirka 20 miljoner kronor i uteblivna intäkter som en direkt följd av coronapandemin.

– Vi har tappat två tredjedelar av intäkterna, så det är ett tufft läge.

Fraktflyget har ökat något, men det kompenserar inte på långa vägar tappet när det gäller passagerartrafiken.

– Fraktflygen är i stort sett fulla nu, möjligen kan  det bli så att fraktbolagen sätter in större maskiner, säger Rony Forsberg.

När det gäller passagerartrafik finns det inga indikationer på att en linje till Bromma eller Arlanda skulle komma igång igen i närtid. Det förhandlas om en internationell linje från Jönköping, men den kan tidigast komma igång i vår.

När det gäller charterflyget så finns det en flight den 23 december till Gran Canaria som ligger med i planen, men osäkerheten är stor.

– Även om folk är sugna på att resa så är det ju väldigt osäkert vad som händer i vår omvärld. Just nu ser man ju att smittan ökar i Spanien igen, säger Rony Forsberg.

Samhällsviktig flygtrafik

All personal på flygplatsen i Jönköping är korttidspermitterade i olika grad fram till årsskiftet. Men tack vare fraktflyget har flygplatsen i Jönköping ändå kunnat hålla öppet.

– Jag är tacksam över det, jag har ju kollegor i branschen som har tvingats stänga. Att vi kan ha öppet innebär ju också att vi kan ha samhällsviktigt flyg igång, som ambulansflyg, polis och brandflyg, säger Rony Forsberg.

De båda andra flygplatserna i Småland, Kalmar och Öland airport och Smålands airport, får 13 miljoner kronor vardera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rony Forsberg, vd på Jönköping airport ab, tror att elflygplan kan rädda många ekonomiskt krisande flygplatser runt om i landet. Foto: Johannes Tolf/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer