Mustafa Safayees mobiltelefonbilder. Foto: Gabriel Djärf/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flyktingars foton från mobiltelefon berättar

Uppdaterad
Publicerad

Ett riksomfattande projekt har samlat in mobiltelefonfoton och berättelser från flyktingar på olika orter i Sverige. Första lördagen i oktober invigdes en av utställningarna i Sävsjö.

– Vi som bor på orter där det finns en flyktingförläggning, vi ser dem gå omkring på samhället och ha tråkigt, de väntar i 1,5-2 år. Då ser vi ju inte människor utan vi ser bara flyktingar, eller vi ser bara främlingar. Men det är ju inte så de vill vara eller bli sedda utan de är ju människor precis som du och jag, säger, Henrik Teleman, konstnär och projektledare.

Biblioteket i Sävsjö

90 personer på olika flyktingboenden har valt att vara med och visa bilder från sina mobiltelefoner. Vi får följa dem före flykten från hemlandet, men det är också många berättelser om hur ankomsten och tiden i Sverige och mötet med svenskarna har varit.

Utställningen i biblioteket i Sävsjö visar foton och berättelser från personer som har bott på flyktingboende i Vrigstad.

Mustafa Safayee är en av 90 personer som har delat med sig av mobiltelefonbilder och berättelser.

– Om någon vill dela med sig av sina drömmar eller av sin berättelse är det här en bra möjlighet, säger Mustafa Safayee.

Berättar om sig själva och om mötet med Sverige

Mustafa Safayee har bott i Iran och i Afghanistan som han flydde från för två år sedan. Han är en av dem som bidragit med bilder och berättelser i projektet.

– Man kan dela med sig av sina tankar eller berätta vad man har varit med om. Jag gillar det här, säger han.

Henrik Teleman, konstnär och projektledare "I telefonen finns hela människan".

– Vad jag har varit intresserad av det är vardagen hemma. Jag har varit lite intresserad av resan också och sen är det ju väldigt spännande att se hur de här människorna som har kommit till Sverige uppfattar Sverige, vad de tycker är bra, vad de tycker är konstigt och vad de tycker om svenskarna dessutom, förklarar Henrik Teleman.

Bok och flera utställningar

Åtta museer har varit med i projektet och det har har resulterat i flera utställningar och en bok, med titeln ”I telefonen finns hela människan” 

– De är metallarbetare, de är mammor och pappor, de har jobbat i hamnen och de är bönder och de drömmer. Och deras drömmar är väldigt lika våra drömmar så när vi lär känna de här människorna så lär vi faktiskt känna oss själva också, menar Henrik Teleman.

Ett av de foton som Mustafa Safayee har delat med sig av är när han står på en gammal husgrund och sträcker ut båda armarna. Bilden är också omslagsfoto till den bok där alla berättelser och mobilbilder har publicerats.

– Den här bilden är från Afghanistan. Jag tänkte på de drömmar som jag hade där. När jag sträckte ut armarna tänkte jag på att flyga och på frihet, berättar Mustafa Safayee.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer