Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här i trapphus och källarförråd på Strandängen och Öxnehaga letar polisen efter droger och vapen med hjälp av hundar. Se mer i klippet. Foto: SVT/Gustaf Söderström

Följ med när polisen letar efter narkotika och vapen i Jönköping och Huskvarna

Publicerad

Polisen arbetar sedan i höstas med en ny form av riktade insatser där de letar efter narkotika och vapen i olika bostadsområden i Jönköpings kommun.

– Vi såg ett behov att med full kraft söka igenom de här områdena där vi vet att det förekommer, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

Ungefär fyra gånger om året gör polisen den här typen av riktad insats. När SVT följer med till Strandängen i Jönköping och Öxnehaga i Huskvarna arbetar cirka 25 uniformerade poliser med att söka av trapphus och källarförråd. Polisen har även stor hjälp av hundar och drönare för att kunna identifiera avvikande beteende i området.

– Vi kan exempelvis se om det är människor som springer ifrån oss. Drönaren har effektiviserat hela vårt arbete, säger polisassistenten Kim Jagenheim.

Se hur insatsen gick i klippet ovan.

Ett förebyggande arbete

De särskilda insatserna sker i samverkan med det kommunala bostadsbolaget Vätterhem som hängt upp lappar i trapphuset och informerat i sina kanaler om att polisen är i området.

– Det här är jätteviktigt i det trygghetsskapande och brottsförebyggande syftet och visar att vi aktivt söker efter narkotika, säger Maja Karlsson och tillägger att det här är ett viktigt arbete för att komplettera lägesbilden och prata med människor som bor i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.