Uppemot 300 personer kom till informationsmötet under måndagskvällen. Foto: SVT

Skärstadbor vill stoppa vindkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en vindkraftspark i Skärstadalen utanför Huskvarna har stött på motstånd från boende i området och under måndagskvällen hölls ett informationsmöte med upp mot 300 deltagare för att ventilera frågor och synpunkter med bland annat politiker i Jönköping.

– Folk är förtvivlade. Det förstör ju bygden. Jag är inte emot vindkraftverk i sig men då ska man sätta det där det inte förstör för folk, exempelvis i havet, säger Erik Svartholm, en av alla engagerade vid kvällens möte.

Välbesökt informationsmöte

Ansökan om en vindkraftsetablering vid Lyckås i Skärstad börjar närma sig beslutsdatum för kommun och länsstyrelse och under måndagskvällen hölls ett informationsmöte i Pingstkyrkan i Kaxholmen för att diskutera etableringen.

Det är företaget Kraftö Vind som vill sätta upp elva kraftverk som är 220 meter höga.  Detta är något som upprör många boende i bygden. Så här långt har motståndarna samlat in cirka 700 namnunderskrifter för att protestera mot etableringen.

Filip Lundström är kritisk till planerna på en vindkraftspark i Skärstadalen. Foto: Jonas Tubbin

– Jag tror inte att det blir någon vindkraftspark i Skärstadalen, säger Filip Lundström en annan som har engagerat sig i frågan.

Samtidigt behövs det mer förnybar energi?

– Det gör det, men vindkraften är utbyggd tillräckligt och det är inte brist på el. Vi är inte emot vindkraft, men vi tycker att den ska byggas där den inte stör människor. Till exempel ute till havs, säger Filip Lundström.

Ny ansökan upp till beslut

Miljöpartiets Mats Weidman som även är ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Jönköping var på plats på mötet för att bilda sig en uppfattning om planerna och hur Skärstadborna ser på planerna.

Mats Weidman, ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Jönköping. Foto: Jonas Tubbin

– Jag är för vindkraft, men jag vill att man ska bygga vindkraft där det är bra i alla aspekter. Vi vill inte vara med att statuera dåliga exempel.

Men nu vill han inte säga hur partiet kommer att rösta i frågan när den senare kommer upp i fullmäktige.

– Vi kommer i partiet att ta slutlig ställning i frågan i mars någon gång, säger Mats Weidman.

Miljönämnden i Jönköpings kommun har sagt ja till att företaget ska få sitt gamla tillstånd om att bygga 14 verk som är 180 meter höga förlängt. Man ska också ta ställning till en ny ansökan från företaget om att istället bygga elva verk som är 220 meter höga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.