Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att utöka verksamheten och se över kostnaderna lyckades rektor Matilda Senewiratne rädda folkhögskolan från konkurs. Foto: Sandra Wennergren

Folkhögskolan i Tranås nära konkurs – lyckades vända trenden

Publicerad

För något år sedan var Sommenbygdens folkhögskola i Tranås nära konkurs. Men genom att se över kostnaderna och utöka verksamheten vände rektor Matilda Senewiratne trenden.

Det sjuder av liv även under helgen på Sommenbygdens folkhögskola. I en del av skolan är det odlingsmingel, odlingskurs och plantbyte medan eleverna från e-sportkursen och andra intresserade spelar dataspel i källaren. Det vill säga, de som har vaknat efter nattens spelande, när SVT hälsar på under förmiddagen.

Vände konkurs till succé

Matilda Senewiratne var biträdande rektor innan hon tog över som rektor i augusti förra året. Då visste hon inte om hon skulle behöva avveckla skolan eller om det skulle gå att få ordning på allt. De började med att gå igenom alla transaktioner för åren innan.

– Det blev tydligt att vi kunde spara en hel del. Vi har omförhandlat avtal, ändrat försäkringar och framför allt så har vi utökat vår verksamhet och då börjat sälja kompetensutveckling till våra huvudmannakommuner inom yrkessvenska, inom vård och barnomsorg.

Framåt år 2025 räknar Matilda Senewiratne med att ekonom ligger på plus minus noll.

– Vi har vänt det genom att verkligen se över våra kostnader och se hur vi kan utveckla verksamheten och vara en faktor i samhället.

Hör rektorn berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.