Jenny Garpenrud och hennes son Milton som är 3 år. Foto: SVT

Föräldrar och personal slår larm: ”Barngrupperna i förskolan är för stora”

Uppdaterad
Publicerad

Både föräldrar och förskolepersonal pekar på stora brister i vissa förskolor i Jönköpings kommun där de menar att barnen hamnar i en stressig miljö. Mamman Jenny Garpenrud känner stor oro över hennes båda söners situation.

Milton är 3 år, och lillebrodern Oliver är 2 år. Den senaste tiden har det börjat flera nya barn på Olivers avdelning på Snilleblixtens förskola i Jönköpings kommun, utan att någon annan slutat.

Mamman Jenny Garpenrud berättar att det är 18 barn i Miltons barngrupp och 16 barn i Olivers grupp. Hon märker av barngruppernas storlek även hemma på eftermiddagarna.

– Mina barn blir mer stimmiga och högljudda när de kommer hem. Vi är oroliga för vi ser att den stressiga miljön påverkar både barnen och personalen negativt, säger Jenny Garpenrud.

Nu har flera föräldrar gått ihop och samlat in namn till en protestlista för att försöka påverka politikerna i kommunen. Även en anmälan till Skolinspektionen är upprättad.

Förskoleupproret instämmer

För två månader sedan bildades Förskoleupproret i Jönköping. De vill att förskolorna ska bli en bättre plats för barn och personal. Barnskötaren Ulrika Helgesson som är med i Förskoleupproret delar mamman Jenny Garpenruds bild om att barnen riskerar att fara illa.

– Barngruppernas storlek är alldeles för stora för att vi ska kunna ge dem vad de behöver enligt läroplanen, säger Ulrika Helgesson.

– Jag känner att jag inte kan stötta och utveckla barnen på det sätt som de behöver och som jag vill, det är ett svek mot våra barn.

Barnskötaren Ulrika Helgesson och förskoleläraren Marielle Högberg Sjöman som är medlemmar i det nybildade Förskoleupproret Jönköping. Foto: SVT

”Nästan störst budget i Sverige”

Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande, Anna Carlsson (S), utgår inte Jönköpings kommun från någon exakt siffra om hur stora barngrupperna ska vara, men hon berättar att de tidigare haft ett mål på omkring 12 barn i de yngre grupperna.

– Vi vill ha så små barngrupper som möjligt, det går säkert alltid att göra mer, men nu har vi vår budget och den är nästan störst i Sverige. Men jag är medveten om att det ser olika ut på våra förskolor, säger Anna Carlsson.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande berättar vidare om att kommunen arbetar för att antalet barn ska jämna ut sig på förskolorna och menar att det behövs byggas fler förskolor.

Vad är en rimlig storlek på en barngrupp?

– Jag tror inte man kan säga det. Ibland kan det behöva vara färre än 12 barn per grupp och ibland fler. Det här handlar bland annat om hur många utbildade pedagoger vi har och hur våra lokaler är utformade, men barngrupperna ska inte vara för stora, säger Anna Carlsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.