Foto: arkivbild

Föräldrar uppmanas hålla förskolebarn hemma

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo kommun vädjar nu till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga att hålla sina förskolebarn hemma. Detta för att minska smittspridningen.

– Vi vill förebygga smittspridning och ta tillvara på våra personalresurser, säger barn- och utbildningschef Karin Kihlberg Thornell till P4 Jönköping.

Eftersom det är en vädjan återbetalas inte förskoleavgiften för de som väljer att ha sitt barn hemma.

Barn till arbetslösa och föräldralediga har rätt till 15 timmars förskola varje vecka. Flera kommuner i landet gick i slutet av mars ut och uppmanade föräldrarna att hålla barnen hemma under pandemin för att det inte fanns tillräckligt med pedagoger. Några kommuner förbjöd dem att komma.

Det är enligt Skolverket inte förenligt med skollagen.

En peak av oro har passerat

I Tranås kommun avvaktar man läget, men skolchef Cecilia Axelsson skriver i ett sms till SVT att man kan komma att uppmana till detsamma framöver.

I Mullsjö kommun har personalläget stabiliserats sig efter oron i samband med att pandemin nådde Sverige.

– Det verkar som om peaken av oro, som gjorde att många var hemma, har passerat, säger Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

I Mullsjö lyckades man, trots stor frånvaro av såväl pedagoger som barn, hålla verksamheterna öppna.

– Nu får vi se vad peaken av smittspridning innebär, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet