Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbli ovaccinerad eller gå på krogen? Så tänker unga i Jönköping

Förbli ovaccinerad eller gå på nattklubb? Så tänker unga i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Sedan krav på covidbevis infördes för att få komma in på nattklubbar har andelen 18-29 åringar som vaccinerats med dos 1 ökat dramatiskt i länet. Samtidigt har en debatt om covidbevis blossat upp på svenska Tik tok eftersom ett bevis krävs för att få komma in på nattklubbar med fler än 100 deltagare.

Vecka 44 vaccinerade Region Jönköpings län 172 stycken 18-29 åringar med dos 1. Vecka 48 har siffran ökat markant och 532 unga vuxna har valt att ta sin första dos.

Sedan covidbevisen infördes förs en debatt på svenska Tik tok. Under flera olika hashtags som exempelvis ”vaccinpass”, har hundratusentals gjort videor och pratat om covidbevis. En del anser att det inte är rätt att de stängs ute från nattklubbslivet och andra aktiviteter för att de inte är vaccinerade, andra menar att ovaccinerade borde ta konsekvenserna och hållas ute från evenemang.

Smittskyddsläkaren ryter ifrån

Ungdomar som besökt Jönköpings krogar sedan covidbeviset trädde i kraft vittnar för SVT om många som avvisats för att de inte har ett bevis. Biträdande smittskyddsläkare David Edenvik reagerar på debatten som förs bland unga på sociala medier.

– Lite förvånad blir jag. Det är märkligt att en del inte inser allvaret på egen hand utan dessa påtryckningar och när det påverkar deras egna vardagsliv, säger han.

Hur ställer sig Jönköpingsungdomar till covidbevis? se mer om det i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet