Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Sofia Hagman, hotellägare, hanterar den osäkerhet som hon upplever gällande konjunkturen just nu. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Företagarna i Jönköpings län spår tolv tuffa månader – så kan nedgången motverkas

Publicerad

Företagarna i Jönköpings län är mer pessimistiska till konjunkturen det kommande året än i många andra regioner. Men det finns sätt att hantera en befarad nedgång. SVT träffade en hotellägare i Jönköping.

I klippet: hör Sofia Hagman, hotellägare i Jönköping, om hur de hanterar den minskade efterfrågan de senaste månaderna.

Det råder en allmänt stor osäkerhet bland företagen i Jönköpings län när det gäller deras ekonomiska utveckling det kommande året. Bara fyra län i Sverige tror på sämre ekonomisk utveckling. Konkret handlar det om hur många ordrar företagen kommer att få och hur deras omsättning kommer att utvecklas. Det visar småföretagarbarometern som är gjord av Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund.

Positiva signaler

Men undersökningen är inte entydigt negativ från länets företagare. Företagarna i Jönköpings län hamnar topp tre i Sverige när det gäller andelen företag som ser goda möjligheter till att växa. Hela 67 procent av de som svarat tror på det.

– Det finns en stor kraft i våra entreprenörer, och de som kan behålla lugnet och vågar tro på sig själva kommer att klara den här nedgången bäst, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna i Jönköpings län.

De branscher som har haft den mest försämrade lönsamheten det senaste året är handeln samt transport- och byggbranscherna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Frida Boklund, regionchef på Företagarna, hur länet företag ser på framtiden och hur man resonerar när det kommer till eventuella uppsägningar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.