I klippet hör du Frida Boklund på Företagarna berätta varför det finns ett så stort behov av kortare utbildningar för att trygga kompetensutvecklingen inom näringslivet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Företagen i länet efterlyser kortare högskoleutbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort glapp i vilken kompetens företagen efterfrågar och vilka utbildningsplatser som erbjuds. Det visar en ny rapport från intresseorganisationen Företagarna.

I dagarna presenterades rapporten som sätter fokus på företagens behov av kompetensutveckling. Företagarna menar att kompetensutvecklingen har kommit i skymundan av den angränsande frågan om hur företag ska hitta rätt personer att anställa – det som brukar kallas kompetensförsörjning.

Frida Boklund är regionchef på Företagarna. Foto: SVT/Johannes Tolf

Talas det om detta även på exempelvis högskolenivå här i Jönköpings län, eller är det bara inom näringslivet?

 – Här i Jönköping har vi börjat prata väldigt mycket om detta: Hur skulle det kunna se ut, skulle det kunna vara en digital utbildning och hur skulle man kunna skräddarsy detta för att det ska passa respektive företag. Så jag upplever att det finns en stor öppenhet för det här behovet, säger Frida Boklund som är regionchef på Företagarna.

Små företag mer drabbade

Rapporten visar att de små företagen är i störst behov av kompetensutveckling, samtidigt som det råder brist på utbildningsplatser i hela utbildningskedjan, från gymnasiet till yrkeshögskolan och högskola och universitet. Det handlar ofta om brist på tekniskt kompetent personal, berättar Frida Boklund.

I klippet ovan hör du henne berätta varför det finns ett så stort behov av just kortare utbildningar och inte längre mer djuplodande studier.

Rapporten presenterar fem förslag för att öka företagens kompetensutveckling

  • Avsätt 40 miljoner kronor i tre år för strategisk kompetensinventering för små företag 
  • Inför affärsutvecklingscheckar  
  • Skapa incitament för kompetensutveckling genom ökad avdragsrätt 
  • Tydlig koppling mellan företagens kompetensbehov och utbildning  
  • Öka antalet utbildningsplatser till bristyrken

Källa: Företagarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.