Hydro Extrusions vd Jonas Bjuhr berättar om kopplingen mellan uppsägningarna och Teslakonflikten. Foto: Patrick Pleul/Pressbild

Företaget tvingas varsla – kopplat till Teslakonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Den långvariga Teslakonflikten fortsätter att påverka den svenska arbetsmarknaden. Nu varslar ett företag i Vetlanda 20 anställda och uppger att orsaken är Teslakonflikten.

Det småländska företaget Hydro Extrusions i Vetlanda varslar 20 av cirka 600 anställda. Det var Ekot först med att rapportera om.

– Grunden är att vi drogs in i konflikten trots att vi inte är en part i den, säger Hydro Extrusions vd Jonas Bjuhr till SVT Nyheter Jönköping.

Teslastrejken

Enligt Jonas Bjuhr så är de här uppsägningarna kopplade direkt till Teslakonflikten, och att en del av företagets produktion är blockerad.

– Hade det inte varit Teslakonflikten så hade vi inte behövt varsla, säger han.

Konflikten kan få ytterligare konsekvenser

Ambitionen har varit att undvika varsel, men situationen är väldigt utmanande.

– Utifrån kunskapen vi har så var det nödvändigt för oss att agera. Fortsätter Teslakonflikten så kan den få större konsekvenser framöver för vårt företag.

Erbjudits konfliktersättning

Men IF Metall hävdar att de har erbjudit företaget konfliktersättning för de som drabbas.

– Vi har erbjudit Hydro att betala konfliktersättning, så de behöver inte säga upp någon. Jag tror att företaget är satt under hård press av Tesla, som vill sätta press på oss att ta bort blockaden, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, till tidningen Dagens Arbete.

Hydro Extrusions är ett aluminium- och energiföretag som tillverkar aluminiumprofiler och ett användningsområde är i bilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vill strejkvakterna åstadkomma med sin närvaro? Hör i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet