Foto: SVT

Förfalskad och beslagtagen konst ställs ut i Eksjö museum

Uppdaterad
Publicerad

Eksjö museum kommer under sommaren visa konstförfalskningar. Förfalskningarna är av både etablerade och kända konstnärer så som Vincent van Gogh och Marcus Larson, som bland annat har avbildat Småland i sina konstverk.

Konstverken beslagtogs på 1970-talet av Jönköpingspolisen från en familj i Tenhultstrakten. Beslaget bestod av runt om kring trehundra konstverk och efter utredning och undersökning skulle det visa sig att omkring hälften av verken var förfalskningar.

– Det ledde till en rättegång som kom att handla mest om vilka tavlor som var förfalskningar och vilka som var äkta. Man kunde aldrig binda något brott till familjen. De hade inte tillverkat eller sålt tavlorna och eftersom man inte heller kunde fastställa när de köptes, visste man inte om preskriptionstiden hade gått ut, säger Lisa Ugarph, antikvarie på Eksjö museum.

Förfalskade konsten förstördes inte

Enligt svensk lag ska konstförfalskningar förstöras eller behållas som referenssamling.

– Man gjorde bedömningen att samlingen var värdefull som referenssamling att studera, fortsätter Lisa Ugarph.

Den har enligt Pia Löfgren, museichef på Eksjö museum, aldrig visats utanför polishuset i Jönköping.

– Det här är den första utställningen där den faktiskt visas för den bredare allmänheten. Vi tyckte att det här ämnet känns väldigt aktuellt trots att det är en äldre samling och eftersom den finns på nära håll tog vi kontakt med polisen i Jönköping och frågade om vi fick ställa ut den här, säger Pia Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.