Foto: SVT

Förmånscyklar riskerar ta slut

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tionde anställd i Jönköpings kommun har nappat på erbjudandet att köpa en cykel med ett månatligt avdrag på grundlönen. Och nu riskerar en del anställda att inte få den cykel dom vill ha.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om att Jönköpings kommun försökt få sina anställda att cykla mer genom att erbjuda en cykel som sedan dras av på lönen.

Men intresset har varit så stort att en modell av elcyklar nu tagit slut.

– Det finns inga garantier, säger Olle Gustafsson på Jönköpings kommuns projekt Hållbart Resande. Leverantören arbetar på att få fram fler cyklar, men det är tveksamt om även de kommer att räcka till alla som vill ha.

Elcykel populär

Det var strax innan påsk som Jönköpings kommun gick ut med erbjudandet till sina 10 000 anställda. Tanken är att de ska kunna köpa en cykel med ett bruttolöneavdrag på mellan 150 och 360 kronor i månaden beroende på modell.

Sammanlagt har kommunanställda beställt 1352 cyklar. Det betyder att var tionde anställd har valt att köpa en cykel och hittills har de räckt.

Men nästan 60 procent av cyklarna som beställts är elcyklar. Det är en dyrare 7-växlad elcykel som lockat flest och som nu är på väg att ta slut. 

– Det har varit förvånande, vi hade inte räknat med riktigt så stor andel elcyklar, säger Olle Gustafsson.

Han tror att anledningen till att så många väljer elcyklar är att Jönköpings kommun ser ut som den gör, med många branta backar.

Ny chans i sommar

Risken finns att inte alla får den cykel de vill ha, men det kommer fler chanser. Redan efter sommaren kommer en ny möjlighet att beställa en cykel.

– Vi ska gå ut med det här erbjudandet två gånger per år. Vi har ett treårskontrakt med leverantören, vad som händer därefter vet vi ännu inte, säger Olle Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.