Hans-Erik Johansson

Formel 1 till Anderstorp?

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora planer för motorbanan i Anderstorp, tanken är att åter köra Formel 1 där. Men då krävs satsningar i miljardklassen.

Vad sägs om en anläggning med flera olika banor för bil- och motorcykeltävlingar i absolut världsklass, hotell, bullerdämpade vandrarhem och läktare. Mässhallar, restauranger, museum, helikopterplatta, sjukstuga och så vidare. Arenan skulle ha plats för 27.000 åskådare.

– Jag tror stenhårt på det här. Planen kan se fantasifull och alldeles för stor ut men den är fullt genomförbar. Vi kommer att göra detta, säger Hans-Erik Johansson.

Över 500 miljoner kronor

Hans-Erik Johansson är företagare i Gnosjö och har på egen hand gjort ett förslag på hur banan kan rustas upp. Det handlar om stora pengar, nånstans mellan 500 miljoner och en miljard kronor.

Det krävs att Gislaved kommun hjälper till men framför allt måste bygdens näringsliv göra det, framhåller Hans-Erik Johansson.

Konserter, mässor och turism

– Satsar man så mycket pengar då räcker det inte med motortävlingar för att få det hela att gå runt. Det krävs att området också används till andra stora evenemang. Området måste användas på många sätt, säger han och tillägger:

– Stora konserter måste till, intressanta mässor och turism är några förslag.

”Det här är på riktigt”

Att åter få stortävlingar till Anderstorp lockar Gislaveds kommun som gett i uppdrag åt tre olika arkitektkontor att jobba vidare på förslaget. Tanken är att projektet ska in i kommunens detaljplan för framtiden.

Kommunalrådet Niclas Palmgren (M) är lätt optimistisk.

– Det här är på riktigt. Allt kanske inte blir verklighet men siktar vi mot stjärnorna kanske vi når trädtopparna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer