Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omsorgspastorn Pea Karlsson ser fram emot att få predika inför människor live igen på söndag. Foto: Hanna Källebring/SVT

Här är kyrkan som fick fler medlemmar under pandemin

Publicerad

Det blev en stor omställning för många församlingar när pandemin slog till. I Missionskyrkan i Värnamo började man direkt att sända sina gudstjänster digitalt och har under pandemin ökat antalet medlemmar. Nu ser man fram emot att få fira gudstjänst utan restriktioner igen.

I Missionskyrkan i Värnamo slår man upp dörrarna för alla som vill vid söndagens gudstjänst efter två år av restriktioner. Men församlingen gjorde vad de kunde för att kunna fortsätta sin verksamhet när första restriktionerna kom.

– Vi ställde oss frågan i början av pandemin, vad vi har för möjligheter. Vi har haft möjlighet att livesända och då har vi gjort det. Man får fokusera på det man kan göra och inte tvärtom, säger omsorgspastor Pea Karlsson.

Ställde om snabbt

Missionskyrkan i Värnamo var snabba med att börja livesända sina gudstjänster bara några dagar efter de första restriktionerna kom. Det tror Pea Karlsson kan vara en stor del i att medlemsantalet ökat och att de haft höga tittarsiffror på sina sändningar.

Han berättar att de får meddelande från folk i hela Sverige och även andra länder som följer och uppskattar deras livesända gudstjänster. Ofta personer vars egna församlingar inte sänt själva.

Har saknat interaktionen

Men att ställa om till att predika i en tom kyrka framför en kameralins har varit svårt, enligt Pea Karlsson. Han berättar att det tog över ett halvår innan han började känna sig någorlunda bekväm i situationen.

– Det svåra är att man inte får någon respons från folk när de tittar genom en skärm. Man saknar den personliga interaktionen, säger omsorgspastorn.

Hör pastorn Pea Karlsson i klippet ovan om svårigheterna att ställa om till digitalt samt  glädjen över att äntligen få öppna upp igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer