Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här området är så storslaget och välbevarat, säger den nederländska forskaren Bjorn Robroek under sitt besök på Store Mosse. Hör i klippet om jakten på framtidens klimat. Foto: SVT

Forskare från Europa möts på Store Mosse – för klimatforskningens skull

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från flera europeiska länder har under tre dagar samlats för att diskutera sin forskning kring Store Mosse. Allt i hopp om att leda forskningen ytterligare framåt.

– Det är härligt att gå ihop och lära oss från varandra. Det är då vetenskap fungerar som bäst, säger universitetslektorn Bjorn Robroek som har rest från Nederländerna till Store Mosse.

Enligt Carina Härlin på Länsstyrelsen är det myrmarkens storlek på Store Mosse och det faktum att den är så gammal som gör den så intressant att studera. Store Mosse, mellan Gnosjö och Värnamo, är Sydsveriges största myrområde med sina 80 kvadratkilometer.

– Det är ett arkiv egentligen från 10 000 år. Det betyder att man kan titta på hur klimatet har varit för 5000 år sedan. Man kan också med hjälp av de växter och vitmossor som finns här i dag titta på saker som händer här i dag och säga hur klimatet kan bli i framtiden också, berättar Carina.

Flera olika forskningsfält

De senaste dagarna har forskare från flera länder för första gången mött varandra för att utbyta sin erfarenhet om det som var och en inom respektive fält har forskat kring Store Mosse.

– Vi har ekologer som jobbar med växter och djur, vi har geologer som jobbar med jord och sten. Vi har folk som tittar på träd och trädringar, vi har folk som tittar på maskar, gasutsläpp, kemi. Vi kommer från väldigt olika fält med en mängd olika verktyg som vi använder för att forska ett och samma ställe, säger Malin Kylander vid Stockholms universitet.

Hör vad som är den största utmaningen med att forska vid Store Mosse i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet