Kerstin Uvnäs-Moberg är läkare och forskare samt professor i djurfysiologi. Foto: SVT

Forskaren: Därför är husdjur bra för psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Många känner sig lugnare och tryggare när de umgås med djur. Nu berättar forskare var det beror på – ett så kallat ”måbra-hormon”.

Läkare Kerstin Uvnäs-Moberg forskar kring ”måbra-hormonet” oxytocin som frigörs vid beröring. Driven av nyfikenhet och med hjälp av doktoranden Linda Hanlin fann de intressanta samband.

De såg att oxytocinnivån steg hos både människa och hund, när de interagerar. Både Malin och hunden Loppan, som SVT Nyheter Jönköping träffat, mår alltså bättre av att vara med varann.

Bred forskning

Och det finns fler studier som pekar på att husdjur kan ha en positiv effekt på vår hälsa. I en annan studie som nyligen gjorts har svenska forskare låtit hundar besöka äldreboenden ett par gånger i veckan. Och i försöken har man sett positiva effekter.

– Då har man sett att efter ungefär sex veckor så börjar blodtrycket sjunka och normaliseras, säger Kerstin Ulvnäs-Moberg.

Enligt henne skulle det kunna innebära att man inte bara har hundar för trivsel utan att kontakten mellan människa och hund även har stora hälsoeffekter bland annat gällande att sänka blodtrycket.

– Det kanske i en del fall innebär att man inte behöver mediciner.

Finns alltid rötägg

Men det fungerar förstås inte med alla hundar.

– Nej, hela det här förutsätter att det är en vänlig, gullig, attraktiv hund. Det är klart att en hund som är otäck, farlig och som hoppar på och skäller har omvända effekten. Den väcker ju oro och skräck, säger Kerstin Uvnäs-Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.