Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att vara först i landet är extra roligt, säger Agnetha Borell. Foto: Emma Johansson/SVT

Hälsohögskolan först i landet med studentmottagning: ”Jättespännande”

Publicerad

Som först i landet har studentdrivna mottagningar öppnats på vårdcentraler i Jönköpings län. Agnetha Borell på Hälsohögskolan i Jönköping tror att satsningen kommer att gynna patienterna.

– Det är jättespännande. Patienterna kommer att gynnas genom att de får en bredare helhetssyn på sitt hälsotillstånd, säger Agnetha Borell, IPL-koordinator på Hälsohögskolan i Jönköping (IPL: interprofessionellt lärande).

Besöket videofilmas

Det är personer som studerar till läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut som tillsammans driver mottagningen och tar emot patienter gemensamt. Patienten får först frågan om det är okej eftersom hela mötet videofilmas för utvärdering.

Studenterna arbetar på mottagningen i två veckor innan det är dags för nästa grupp och satsningen är permanent. Än så länge finns mottagningen på Tenhults och Wetterhälsans vårdcentral och framöver även på Råslätts nya.

Bättre bemötande

Efter varje patient sätter sig studenterna ner och diskuterar vidare behandling och målet är att lära sig hur de andra yrkena fungerar och hur man kan samarbeta med varandra.

– Om vi skapar god kommunikation och förståelse för varandras färdigheter inom de olika professionerna så får också patienterna ett annat bemötande från  de profesionella, säger Agnetha Borell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur samarbetet mellan de som studerar till läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut fungerar på mottagningen. Foto: Emma Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer