Caroline Sollenby, enhetschef Trafikverket i Jönköping, berättar att fusket ofta handlar om att personen använder otillåten teknisk utrustning som exempelvis ”spionglasögon”. Foto: Kristin Renulf / SVT

Hårdare konsekvenser för körkortsfuskare: ”Hoppas man förstår allvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt ett år tillbaka är det straffbart att fuska på kunskapsprovet för körkort med exempelvis teknisk utrustning. Nu har första domen för körkortsfusk avkunnats i Jönköpings län.

Personen som nu dömts blev påkommen med att ha använt ett par ”spionglasögon” med inbyggda kameralinser och med minneskort.

Brottet rubriceras som grov osann försäkran eftersom man innan teoriprovet, skriver under att man på heder och samvete försäkrar att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuska vid provet.

Fler fall av fusk

Domen som nu avkunnats resulterade i 5 500 kronor i böter. Händelsen inträffade i maj 2020 i Trafikverkets lokaler i Jönköping, men även så sent som i förra veckan tillkallades polis efter att ytterligare en person ertappats med fusk vid teoriprov.

– Då var det en person som hade teknisk utrustning på sig och då ringde vi polisen. Vi polisanmäler alltid vid misstanke, säger Caroline Sollenby, enhetschef förarprov på Trafikverket i Jönköping.

Hur vanligt är det här?

– Det är egentligen inte speciellt vanligt med tanke på att det görs över en halv miljon kunskapsprov om året i Sverige.

Att det nu är straffbart, tror du att det har en avskräckande effekt?

– Vi hoppas att människor förstår allvaret när det blir tydligt att fusk får konsekvenser.

I klippet ovan berättar Caroline Sollenby hur fusk kan gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.