Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Karlsson, kommunpolis södra vätterbygden, och Elin Undevall, samordnare länsstyrelsen i Jönköpings län, analyserar resultatet av narkotikamätningen i avloppsvattnet. I klippet berättar de resultatet av mätningarna. Foto: Irma Hellman/SVT

Första narkotikamätningen i Jönköpings län avslöjar: Cannabis vanligaste drogen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas genomförde länsstyrelsen i Jönköpings län mätningar av narkotika i avloppsvattnet. Nu har resultatet kommit och avslöjar narkotikaanvändning i alla kommuner. Det visade sig att cannabis är den drog som används av flest men också, något som var överraskande för länsstyrelsen, att heroin verkar vara på väg bort.

På en pressträff på onsdagen presenterade länsstyrelsen resultatet av den första mätningen av narkotika i avloppsvatten som genomförts i Jönköpings län. Mätningarna genomfördes på reningsverk i samtliga tretton kommuner i länet och totalt har 78 procent av befolkningen omfattats i mätningarna.

– Vi gör mätningarna för att få en bättre bild av hur narkotikasituationen ser ut i länet, säger Elin Undevall, samordnare för frågor om alkohol, narkotika, doping och spel om pengar på enheten för social hållbarhet på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Mäter både vardag och helg

Mätningarna genomfördes vid två tillfällen i höstas. Det ena tillfället var onsdag den 12 oktober, en vanlig vardag, och det andra tillfället var söndag den 30 oktober, i samband med en lönehelg. Mätningarna pågick under ett helt dygn vid båda tillfällena.

– Mätningarna visade att det finns spår av narkotika i hela länet, säger Elin Undevall.

I klippet ovan berättar Elin Undevall vad mer som kom fram av mätningarna.

”Bekräftar vår bild av narkotikabruket”

Länsstyrelsen delar resultatet av narkotikamätningarna med kommunerna och polisen för att kunna samarbete i det förebyggande arbetet. Enligt kommunpolisen Maja Karlsson är mätningarna av avloppsvattnet ett viktigt komplement.

– Det innebär att vi kan använda materialet i vår långsiktiga planering. Resultatet bekräftar vår bild om narkotikabruk i länet och det har vi fått på papper nu.

Hjälp vid drogmissbruk

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:

  • Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.
  • En hälsocentral eller en ungdomsmottagning.
  • Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar.
  • En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma narkomaner.
  • Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.