Ett Herkulesplan landade på söndagen på Jönköpings flygplats för att hämta brandmän till bränder utanför Östersund. Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försvaret flyger brandmän från Jönköping till skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

För första gången under skogsbränderna går nu Försvarsmakten in och flyger upp brandmän till skogsbränderna. Ett 60-tal brandmän och frivilligpersonal flögs under söndagen med ett Herkulesplan från Jönköping till Östersund.

Det handlar om brandmän och frivilliga ur automobilkåren som ska byta av personal som arbetat med skogsbränderna i området. Flygningen sker med ett Herkulesplan från Jönköping och planet kommer sedan att köra tillbaka personal som arbetat med bränderna de senaste dagarna till Jönköping.

Brandmännen som transporteras upp till Östersund kommer från Jönköpings län. Dessutom finns deltagare från Frivilliga automobilkåren.

– Vi ska ju upp till Jämtland så planen från början var att åka buss. Men det är ju några timmar upp dit, så ett Herkulesplan går ju givetvis fortare, konstaterar Anders Björk från Räddningstjänsten.

Brandmännen avlöser personal som sedan i onsdags har arbetat med släckning av skogsbranden kring Bräcke.

Lagen om skydd mot olyckor

– Det är första gången som vi går in och stödjer med transport av brandmän i samband med de här skogsbränderna. Tidigare har vi stöttat med att flyga poliser, berättar Rickard Wissman, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

Herkulesplanet kommer från Såtenäs och gör ett kort stopp i Jönköping för att hämta upp personalen.

”För att snabbt få upp utvilad personal”

Det var sent igår kväll som räddningstjänsten i Jönköpings län begärde hjälp av Försvaret med transport av personalen. Det sker med hänvisning till Lagen om stöd vid olyckor, som ger räddningsledaren denna möjlighet.

– Flygtransporten och stödet från försvarsmakten är oerhört värdefullt dels för att snabbt få upp utvilad personal till insatsen i Mellansverige men också för att snabbt få hem personal för att hålla beredskap och genomföra insatser i vårt närområde, säger Jonas Petri, räddningschef i Jönköpings län.

Styrkan har funnits i Mellansverige sedan i onsdags och planen är, enligt Jonas Petri, att den ska finnas fram till mitten av augusti.

– Men detta kan komma ändras beroende på hur situation utvecklas i Södrasverige, främst med tanke på de extrema brandriskvärden som för närvarande råder i östra delen av Småland, säger Jonas Petri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer