Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Ränneslätt utanför Eksjö och se när regementschefen Per Åkerblom visar hur allmänheten ska se att ett område är förbjudet i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Försvarsmakten vid Ing 2 i Eksjö varnar om överträdelsen: ”Det är livsfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det aktuella omvärldsläget och försvarsmaktens tillväxt resulterar i fler militärövningar. Det innebär att allmänheten måste vara uppmärksam på vilka områden de får vistas på – annars riskerar man upp till två års fängelse.

– Att vara uppmärksam på skyltar och avspärrningar är helt avgörande för att människor inte ska utsätta sig för olika risker och faror, säger Per Åkerblom som är regementschef vid Ing 2 i Eksjö.

En stor del av Försvarsmaktens anläggningar och områden är så kallade skyddsobjekt, vilket innebär att obehöriga inte får vistas där.

Ett exempel på en sådan plats är militärens övningsområde. Där gäller tillträdesförbudet under angivna tider i samband med militärövningar. Men trots det beträder allt från svampplockare till cyklister eller nyfikna det förbjudna området.

– Det innebär ju att var och en måste vara medveten om vilka regler och instruktioner som finns kring våra militära skjutfält. Vi är mycket angelägna om att kunna bedriva verksamheten men samtidigt att människor inte ska komma till skada. För det är livsfarligt om man kommer in på avspärrat område, säger Per Åkerblom som är regementschef vid Ing 2 i Eksjö.

Militär verksamhet på ovana platser

Om två veckor börjar den stora försvarsmaktsövningen Aurora 23 som har sin tyngdpunkt på södra och mellersta Sverige. Därför uppmanar regementschefen vid Ing 2 allmänheten att vara extra lyhörda.

– Vi kommer att ha truppförflyttningar och personal ur hela Försvarsmakten, det vill säga alla delar av Sverige och även totalförsvaret. Det kan även vara på platser där man normalt sett inte är van vid att det sker militär verksamhet, det ska man vara uppmärksam på också.

I klippet ovan: Följ med till Ränneslätt utanför Eksjö och se när regementschefen Per Åkerblom visar hur allmänheten ska känna igen ett förbjudet område.

Vad är Aurora 23?

Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år.

Totalt deltar 14 nationer och omkring 26 000 kvinnor och män.

Deltagande nationer förutom Sverige är USA, Storbritannien, Finland, Polen, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Danmark, Österrike, Tyskland och Frankrike.

Under övningen, som startar den 17 april, övar armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet tillsammans med internationella partners i syfte att öka den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp i Sverige.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.