Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns för få, eller för små, soptunnor och toaletter på Visingsö, berättar flera öbor. Hör mer i klippet. Foto: Pernilla Bursell/SVT

Fortsatta problem med överfulla soptunnor på Visingsö

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år godkände Jönköpings kommun ett förslag om att sätta upp fler servicestationer på Visingsö. Trots detta och rop från öborna själva finns det varken fler toaletter eller soptunnor på ön.

– Vi har fått sätta lås på våra soptunnor, annars blir de för fulla, säger Eric Röing, som driver en kiosk på ön.

Enligt kommunen finns det än så länge bara idéer, men ingen konkret plan.

Ett flertal av de öbor som SVT pratar med vittnar om bristen på allmänna toaletter och överfulla soptunnor. Anne-Li Bylund, som driver en kiosk på ön, berättar att de ibland får åka och tömma soporna själva eftersom det är långt mellan tömningarna.

– Vi hade behövt fler allmänna soptunnor och toaletter, kanske fler sittplatser, säger Anne-Li.

Ewa Larsen, företagare på ön, säger att det är turister som ibland tittar in på hennes skönhetssalong och ber om att få låna toaletten.

– Jag säger ju självklart alltid ja, för att jag vet att det inte finns så många toaletter i närheten, berättar Ewa.

Kämparglöden finns kvar

Trots att det fortfarande är ett problem med för få soptunnor och toaletter, är öborna lojala och engagerade. Mycket drivs av ideella krafter och viljan att hålla ön fin.

– Jag tänker ibland, när det ideella inte finns längre, vem ska sköta det då? De flesta vill ju ha pengar, säger Bibbi Larsen, öbo.

Inga konkreta beslut från kommunen

Kommunen har haft frågan på sitt bord en längre tid och i januari i år 2023 beslutade stadsbyggnadsnämnden att ett förslag m fler toaletter under sommarhalvåret kan genomföras, men än har inget hänt.

– Vi har idéer. För att verkställa vissa av dem så behövs det politiska beslut. Längre har vi inte kommit så jag har inget att berätta, säger Lena Claesson projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.