Det är dags för lunchfordring i fårstallet hemma hos Patrik och Elisabeth Jönsson i Bodafors. De har haft får och lamm länge men förr fanns det också kor på gården och Patrik arbetade som avbytare. Det var först för två år sedan som de bestämde sig för att satsa heljärtat på fåren.
– Idag är det bara får hos oss, säger Patrik Jönsson. Vi har ca 100 tackor och bedriver lammproduktion på det.
Nästan fördubbling av konsumtionen
För efterfrågan på lammkött har ökat kraftigt de senaste åren och Sverige står bara för en minimal del av produktionen.
– Vi producerar bara 35-40 procent av vad vi konsumerar. Resten är importerat, oftast fryst kött. Det finns mycket marknadsandelar att ta där, menar Patrik Jönsson.
Enligt Jordbruksverket har det pris som bonden får för köttet efter slakt, ökat med 30 procent på fem år och förbrukningen av fårkött har nästan fördubblats på tio år. Från 0,9 kilo till 1,6 kilo per person och år. Något som Patrik Jönsson tror delvis beror på att tv-kockar gjort det populärt.
Men att helt klara sig på lammproduktion går inte med den lilla besättning Patrik Jönsson och familjen har idag. De har i stället delat upp verksamheten i tre affärsområden. Lammprodulktion, försäljning av skinn och fårprodukter och så den något udda proffessionen fårklippning.