Fortkörning på cykel – en anka?

Uppdaterad
Publicerad

Den stora nyheten som alla medier hakade på under onsdagen handlade om en 17-årig kille som, enligt Tranås Tidning, fått fortkörningsböter för att ha cyklat i 58 kilometer i timmen på en 50-väg i centrala Tranås, men det är oklart om fortkörningen verkligen har ägt rum.

Jönköpingsnytt har under onsdagen förgäves försökt få fram uppgifter om händelsen, men ingen har kunnat lämna närmare upplysningar, inte heller närpolisområdeschefen Åke Linnér i Tranås. Han har inte hört talas om fortkörningen och har inte hittat någon notering om ett bötesföreläggande i sina register.

De regler som gäller för hur man får cykla är dock solklara enligt transportstyrelsen.

– Det står tydligt i trafikförordningen. Fordon får inte framföras fortare än 50 km/h i tättbebyggt område, säger Bo Göingberg som är utredare på transportstyrelsen.

Men man har ju ofta inte hastighetsmätare på cykel?

– Det är frivilligt med hastighetsmätare, har man ingen när man cyklar så fort så riskerar man böter, säger Bo Göingberg.

Pojken körde i 58 kilometer i timmen, enligt polisens mätning. Alldeles för snabbt och det blev 1 500 kronor i böter, det skriver Tranås tidning.

Fri hastighet på rullskridskor

Åker du däremot rullskridskor är det okej att dra på hur fort du vill.

– När man åker rullskidor, rullskridskor, skateboard eller liknande så räknas man som gående, trots begränsad förmåga att styra, och då kan man köra hur fort man vill, säger Bo Göingberg.

Erik Sörensen

erik.sorensen@svt.se

Trafikförordningen kapitel 3 paragraf 17

”Inom tättbebyggt område får fordon inte föras med högre hastighet än 50 kilometer i timmen.

Om det är motiverat av hänsyn till trafiksäkerheten, framkomligheten eller miljön får kommunen meddela föreskrifter om att den högsta tillåtna hastigheten inom ett tättbebyggt område eller del av ett sådant område ska vara 30 eller 40 kilometer i timmen.”

Trafikförordning (1998:1276)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.