Vetlandabon Gustav Thyselius. Foto: Philip Naskret/SVT

Fortsatt bevakning av eldhärjad fastighet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har haft fortsatt bevakning under dagen av fastigheten på Vitalagatan som började brinna i fredags. Samtidigt stannade många Vetlandabor i dag till vid flerfamiljshuset för att titta på förödelsen.

– Det är obehagligt så klart, säger Gustav Thyselius, en av dem som SVT möter.

Han bor runt en kilometer från fastigheten och uppger att de kände stanken av brandrök borta hos dem.

– Vi fick stänga dörren in till lillflickans sovrum eftersom det luktade rök inomhus, säger Gustav Thyselius.

Larmet om branden kom strax före klockan 18 under fredagen och det hade då börjat brinna i en lägenhet på översta våningsplanet i fastigheten på Vitalagatan.

Inte långt efter kunde polisen gripa en man i 35-årsåldern misstänkt för att ha anlagt branden.

Greps på en buss

Polisen har tidigare uppgett för SVT att mannen ska ha befunnit i lägenheten tidigare under dagen och skickat hotfulla sms när han lämnat.

Enligt Åsa Willsund, presstalesperson på polisen Region öst, greps mannen på en buss inte långt efter att branden brutit ut och han ska känna lägenhetsinnehavaren sedan tidigare.

– Han anhölls redan i fredags misstänkt för grov mordbrand. Mannen är hemmahörande i Vetlanda, säger hon.

Gustav Thyselius menar att varken skadegörelse eller anlagda bränder är särskilt vanliga i Vetlanda och att händelsen därför väcker obehag. 

– Speciellt eftersom det hänt mitt inne i stan, för då kan man inte vara speciellt rädd för att åka fast heller, säger han.

”Stora skador”

Räddningstjänsten har haft bevakning av fastigheten fram till söndagsförmiddagen och kommer fortsätta att bevaka fastigheten punktvis under dagen.

– Vi har inte sett några förhöjda temperaturer eller någon rök nu under natten, säger Thomas Ljunggren, brandingenjör på Höglandets räddningstjänstförbund.

Hur stor förödelse är det inne i fastigheten?

– Det är rätt så stora skador. Vindsvåningen och två lägenheter däruppe är helt utbrända, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.