Foto: SVT

Fotbollslagen klarar inte tuffa arenakrav

Uppdaterad
Publicerad
Två fotbollslag i Jönköpings län  klarar inte de nya arenakrav som träder i kraft för elitfotbollen 2014. I Jönköping har man långt kvar till ett beslut är fattat.Konsekvensen kan bli att man tvingas spela på sina reservarenor.

2014 träder nya skärpta regler i kraft för arenor där det spelas elitfotboll. Beslutet fattades redan 2008 och sedan dess har flera arenor rustats upp. Nu återstår en handfull arenor som inte uppfyller kraven och snaran börjar att dras åt för arenaägarna.

På Stadsparksvallen i Jönköping spelar superettanlaget Jönköping Södra och på Finnvedsvallen i Värnamo spelar IFK Värnamo. Uppfyller inte dessa två arenor kraven nästa säsong återstår för lagen att spela på sina reservareneor i Borås och Växjö.

I Jönköpings län är det dessa två arenor som inte uppfyller kraven, och än har ingen skriftlig plan om hur förändringarna ska göras presenterats för Fotbollsförbundet.

Inget inkommit

– Vi har fått ekonomiska planer från ett antal klubbar och väntar på kompletterningar men från Jönköping har det inte inkommit något än, säger Raul Björk, ordförande i beredningsgruppen och i Fotbollsförbundets anläggningskommité.

Inte heller från Värnamo har man fått något förslag som man har kunnat pröva.

Kravet är att arenorna ska uppfylla de nya reglerna våren  2014 men Fotbollsförbundet kan göra ett förlängt undantag från kraven.

– Skriver de till förbundet och kan lägga fram ett beslut och en ekonomisk plan som visar att arenan är på plats inom ett par år så kommer vi pröva det och eventuellt ge dispens, säger Raul Björk.

Oklart om Stadsparksvallen

En upprustning av Stadsparksvallen skulle kosta mellan 12 och 15 miljoner kronor. Någon ekonomisk plan angående en upprustning är inte i närheten av att skickas i väg.

– Vi har inte kommit så långt i vårt budgetarbete säger Birgit Sievers, miljöpartistiskt kommunalråd i Jönköping och ansvarig för fritidsfrågor.

– Lagtexten säger inte att vi behöver ha en fotbollsarena för de två största serierna säger Birgit Sievers.

Hon hänvisar till att det i nuläget är viktigt att även involvera Huskvarna FF i diskussionen om var en huvudarena ska ligga innan man gå vidare med planerna på en eventuell upprusting av Stadsparksvallen.

Smålandsnytt har sökt Stefan Lund på tekniska kontoret i Värnamo utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer