Foto: SVT

Fraenkel, den okände på Nordpolen

Uppdaterad
Publicerad

Varför har ingen tidigare skrivit ett ord om Knut Fraenkel? Den frågan ställde sig pensionerade läkaren Magnus Carlsson i Huskvarna som nu ägnat ett år åt att forska och skriva en bok om den okände deltagaren i Andrée-expeditionen.

Det har skrivits hyllmeter om Salomon August Andrée från Gränna som tog initiativet till försöket att flyga till Nordpolen i luftballong. Om den unge nyförlovade Nils Strindberg och hans fästmö Anna finns också mycket skrivet. Men om den tredje man som steg ombord på ballongen Örnen 11 juli 1897, Knut Fraenkel, har knappt ett ord skrivits. Denna brist ville Magnus Carlsson göra något åt. Och det fanns källmaterial.

– 1997 fick Grenna museum en gåva av Fraenkels då 97-åriga brorsdotter: ett rikhaltigt material med bland annat brev från Knut till hans föräldrar och från dem till honom. Där fanns också hans skildringar av resan till Paris där han övade sig i ballongflygning och beskrivningar av Spetsbergen.

Döderhultarn ville med

Det fanns många som ville följa med på expeditionen. Döderhultarn, den store träsnidaren Axel Petersson i Oskarhamn, var en av alla dem som ratades. Den 27-årige Knut Fraenkel var den siste av utvalda.

Under det år Magnus Carlsson arbetat med boken Knut Fraenkel, Den anonyme deltagaren i Andrées polarexpedition har han kommit att tycka mycket om sin huvudperson.

Stor humorist

Han framstår som en mycket trevlig person, en utomordentlig skribent och naturskildrare och en stor humorist, säger han.

På lördag presenteras boken på Grenna museum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.