Foto: TT

Högskolan tar över Grennaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året beslutades att Grennaskolan skulle avvecklas och grundskole- och gymnasieeleverna skulle på sikt fasas ut. Detta för att Grennaskolan under lång tid dragits med förlust på grund av ett vikande elevunderlag. Istället kommer skolan nu att tas över av Jönköping University.

Under våren 2019 kommer de sista gymnasieeleverna på Grennaskolan ta studenten och därefter kommer Högskolefastigheter AB ta över verksamheten för att istället bedriva en förberedande utbildning för internationella studenter. Ett beslut som troligen kommer att fattas av kommunstyrelsen i december.

Planen är att på sikt anpassa och bygga ut campuslokalerna. Men redan nu både studerar och bor ett hundratal utlandsstudenter vid Grenna International Campus där de förbereds inför fortsatta högskolestudier.

Bra för lokalsamhället

Dethandlar om ett samarbete mellan kommunen och högskolan med Jönköping University som enda kund. Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, menar på att Jönköping tjänar på att ha en högskola i framkant och det är logiskt att Högskolefastigheter nu tar över lokalerna så att de kan fortsätta att utveckla Grenna International Campus.

Jenny Dahlkild, tillförordnad vd för Jönköping University Enterprise, som bedriver den förberedande utbildningen ser fram emot att växa i Gränna.

– För oss är läget med ett campus i Gränna för internationella studenter väldigt bra. Studenterna har blivit väl mottagna av invånarna och vi ser fram emot att fortsätta samarbeta med kommunen. Förhoppningen är att ha uppemot 120–130 studenter i Gränna nästa år säger Jenny Dahlkild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.