Emil inspirerar fortfarande! Foto: TT

Framtidstro och nya jobb i Mariannelund

Publicerad

Mariannelund – för några generationer mest känt som platsen dit Emil i Lönneberga åkte när han skulle till doktorn. Annars en ort som har förknippats med nedläggningar och utflyttning. Men nu spirar optimism och ett av ortens etablerade företag planerar att nyanställa 70 personer.

– Ja, företagsamheten är ju god. Jag känner ju att det spirar jättemycket optimism och företagen har väldigt mycket olika idéer om utveckling. Det går bra för företagen i Mariannelundsområdet, säger Marie Brask, näringslivschef i Eksjö kommun där Mariannelund ingår.

Jag känner att det spirar jättemycket optimism i Mariannelund, säger Marie Brask, näringslivschef i Eksjö kommun. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Marie Brask vandrar runt med kommunpolitiker på campingen, ett av företagen som går bra i Mariannelund. Ett bakslag är annars maskintillverkaren Söderhamn-Erikssons som ska lämna orten.

Men hos fönstertillverkaren Leiab behövs det snart fler arbeten än de som försvinner. Byggboomen gör nämligen att det behövs väldigt många fönster och för två månader sedan började Leiab bygga ut fabriken.

– På sikt tror vi att det kan bli någonstans mellan 50 och 70 nyanställningar, säger Johan Pettersson, vd på Leiab. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– En ny fabrik kommer att stå färdig under hösten och så ska vi fylla den med maskiner. Om något år, tror jag, då börjar vi också dra igång anställningar för att bemanna upp den nya fabriken, säger Johan Petterson, vd på Leiab.

Filmkulisser på plats

Ett annat projekt som leder till arbetstillfällen är Filmbyn. Där arbetas det nu frenetiskt med att bygga upp kopior av filmkulisserna från Astrid Lindgrens filmer – innan turisterna anländer när portarna slås upp i juni.

– Vi hoppas ju att det här ska vara en liten energikick för människor att se att det går att göra saker om vi hjälps åt att göra det tillsammans, säger Robert Glader, producent för Filmbyn.

– Vi hoppas att vi kanske ska ha en åtta-tio personer på sikt som jobbar här, säger Robert Glader, producent på Filmbyn. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Robert hoppas att Filmbyn både ska bli attraktiv för turister och att den ska skapa arbetstillfällen.

– Vi hoppas i det här huset att vi kanske ska ha en åtta-tio personer på sikt som jobbar, säger Robert Glader.

Finns det en gryende optimism här i bygden?

– Jag det skulle jag nog säga, menar Johan Pettersson, vd på Leiab. Det är mycket positivt som händer i Mariannelund, inte minst det här med Filmbyn exempelvis, som nog kommer att bli en ganska stor turistmagnet på sikt.

Robert Glader på Filmbyn är inne på samma linje.

– Det kommer att bli en hel del människor som kommer att vara anställda här. Vi ser det egentligen som en gigantisk landsbygdsutvecklingssatsning för att skapa jobb och attraktivitet, säger Robert Glader.

50-70 nya jobb

Filmby och fönstertillverkning – olika verksamheter som skapar arbete. 50-70 nya jobb på fönsterfabriken och ett tiotal till på Filmbyn. Det är ganska mycket för en ort av Mariannelunds storlek.

– Det är ju fantastiskt nu att vi äntligen bygger ut fabriken och det beror ju i grund och botten på att det byggs väldigt mycket i Sverige, säger Johan Pettersson, vd på Leiab.

Positiva tongångar från flera håll alltså i Mariannelund. Men hur långvariga kommer satsningarna att bli? Leiab bygger ut och talar om nya jobb. Marie Brask framhåller att kommunen satsar, inte bara på Filmbyn, utan också på torg, skola, upprustningar av vägar och centrum.

– Jag tror att det här är satsningar som håller sig i många år framöver, säger Marie Brask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.