Frikyrka rekryterade nyanlända på lektionstid

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna med koppling till en frikyrkoförsamling dök upp under en Svenska för invandrare-lektion i Eksjö och försökte rekrytera nyanlända till ett väckelsemöte. Händelsen har mötts av kritik och enligt Skolinspektionen kan det röra sig om ett brott mot skollagen.

Det var i juli som kvinnan kom in i klassrummet under lektionen på Vux i12 i Eksjö. 

Enligt uppgifter till SVT hade kvinnan sagt att hon skulle informera om fritidsaktiviteter för flyktingar, men istället upplevde vissa det som att hon försökte rekrytera elever till ett väckelsemöte som Centrumkyrkan i Sundbyberg arrangerade.

Kvinnan delade ut foldrar på arabiska och meddelade även att hon kunde ge ett bidrag till avgiften för mötet.

På ett av pappren kvinnan delade ut fanns även en länk till ett videoklipp där en pastor predikade.

Inte på lektionstid

– De får inte dyka upp på lektionstid. Det får ju inte vara så att man tar över och har någon form av övertalningsverksamhet, säger Björn Alm (M), ordförande för Tillväxt- och utvecklingsnämnden som ansvarar för vuxenutbildningen.

Enligt honom får församlingar komma och informera på skolan, men han menar att det måste ske under andra former och inte under Sfi-undervisning. 

– Framför allt ska man förstå vad det är som händer. Elever som har dålig förståelse i svenska kan ju inte värdera den här informationen, så därför tycker vi inte om det, säger Björn Alm.

Och han får medhåll från Christian Thomsen, chef för vuxenutbildningen i Eksjö.

– Vår praxis är inte att vika undervisningstid åt att någon propagerar för vare sig en politisk- eller religiös åskådning, säger han.  

Öppna för alla

Christian Thomsen uppger att kyrkor får komma och informera om aktiviteter som är öppna för alla.

– Men i det här fallet var det riktat till kristna och i den gruppen hon var inne i är det få uttalat kristna, säger han.

Och Skolinspektionen uppger att all utbildning i offentlig regi ska vara icke-konfessionell, alltså utan religiösa inslag.

De kan dock inte uttala sig om det här enskilda fallet eftersom det inte blivit prövat.  

Men Christian Thomsen menar att frågan inte är helt lätt, eftersom många församlingar är aktiva i olika former av flyktingarbete.

Kluvet

– Det är lite kluvet. Mycket aktiviteter för nyanlända utgår från civilsamhället och vi släpper in folk i anslutning till lektionstid för att exempelvis informera om språkcaféer, säger han.

När SVT Nyheter Jönköping kontaktar Centrumkyrkan i Sundbyberg uppger Bertil Edin, pastor i församlingen, att de inte förespråkar att deras medlemmar ska missionera i klassrum.

Men enligt honom finns det även en arabisktalande och en fransktalande del i kyrkan.

– De kommer från en lite annan kultur så det har nog hänt i den arabisktalande delen att man gjort så här. Vi ska mycket tydligt ta upp det här med gruppledaren, säger Bertil Edin  

Tog kontakt

SVT har även varit i kontakt med kvinnan som dök upp i klassrummet.

Hon säger att hon meddelat den ansvarige för den arabisktalande gruppen innan hon begav sig till Sfi-lektionen.

– Pastorn jobbar mycket med flyktingar och flera av dem börjar ifrågasätta och blir nyfikna på kristendom. Jag har inte missionerat utan gett dem ett erbjudande, säger hon.

Men vad tänker du om att offentlig utbildning ska vara utan religiösa inslag?

– Det kanske var fel forum, säger kvinnan.

Christian Thomsen har nu tagit upp med sina lärare hur de ska förhålla sig till liknande förfrågningar i framtiden.

– Vi har pratat igenom det med all personal som arbetar med Svenska för invandrare att vi ska vara tydliga för de som kommer att det inte kan vara aktiviteter för en specifik grupp, säger han.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln framstod det som att lagen är otydlig, men Skolinspektionen säger i dag att det inte är så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.