Joel Mellin är meteorolog på SVT. Foto: Jens Lestrade / TT / SVT

Frostrisken över – nu kan du plantera

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s meteorolog säger att risken för frost nu är minimal och det är fritt fram att dekorera trädgården.

De senaste dagarnas soliga och varma väder kommer att hålla i sig över helgen och åtminstone en bit in i nästa vecka. Och nu är risken för frostnätter i länet över säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

– Jag ser inte någon som helst risk för så kalla nätter de kommande fem dygnen och troligen inte längre fram heller. Som lägst sjunker temperaturen till ett par plusgrader på höglandet.

”Ju tidigare desto bättre”

Joel Mellin säger dock att man aldrig kan garantera hur det ser ut i slutet av maj eller början av juni, men i så fall rör det sig om lättare frost som de flesta växter klarar. Han rekomenderar att sätta spaden i marken nu under helgen.

– Jag skulle nog våga göra det. Ju tidigare man planterar desto bättre är det ju, så ta chansen.

Lust, ledighet och rätt väder

På Fagerhults plantskola i Skillingaryd märks det att lusten och viljan att plantera nu har väckts hos många.

– Det är ju vädret som gör det. När lusten, ledigheten och det soliga vädret sammanfaller så här så kommer det mycket folk, säger Henrik Bodin, trädgårdsmästare.

– Det här blir nog en av årets mest välbesökta för oss.

Vad är det folk köper mest av?

– Allt skulle jag säga. Träd, buskar, rosor och sommarblommor.

Är det verkligen riskfritt att plantera nu då?

– Det kan ju fortfarande bli frost, men det gäller att vara vaken och täcka över i så fall. Jag skulle säga att nu är helt rätt läge att plantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.