Intresseorganisation: Kommunerna planerar för dåligt

Publicerad

För att alla som beviljas boende enligt LSS verkligen ska kunna få ett boende inom rimlig tid så krävs det ett förebyggande arbete från kommunerna. Det brister i kommuner i dag, enligt FUB i Jönköpings län.

FUB representerar personer med intellektuell funktionsnedsättning och verkar för att de ska kunna leva ett gott liv. Bland annat brukar de jämföra olika kommuners arbete i länet där de har sett att förutsättningarna inom LSS ser olika ut.

– Vi ser att det jobbas väldigt olika. Bor man i Sverige och omfattas av LSS så ska man ha ungefär samma förutsättningar att få sin insats och då ska det inte skilja från kommun till kommun, säger länsordförande Gert Iwarsson.

Minst fem kommuner har kö

Enligt en kartläggning som SVT Jönköping gjort har minst fem av länets kommuner kö till att få ett boende enligt LSS, lagen om stöd och service.

– Man har inte sett upp med vad man har i pipeline. I och med att unga kommer till särgymnasiet så vet man hur länge det dröjer innan de behöver boende, daglig verksamhet eller en annan typ av arbete på olika företag.

Jobbar inte tillräckligt bra

Jobbar kommunerna tillräckligt med det här i dag?

– Nej, jag tror inte att de gör det.

Nässjö kommun är en av de som jobbar aktivt med det här. Nedan ser du ett klipp där avdelningschef Camilla Nord berättar mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.