Foto: Arkivbild

”Fullständigt vansinnigt och odemokratiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls en demonstration mot det planerade gruvprojektet i Norra Kärr norr om Gränna. Det är Fältbiologerna och Aktion Rädda Vättern som kräver en mer restriktiv minerallagsstiftning som tar hänsyn till naturvärden och omkringboende.

Omkring ett hundratal demonstranter väntas sluta upp vid Hovrättstorget i Jönköping klockan två idag. Johan Elwing är ordförande för Aktion Rädda Vättern, en av föreningarna som ligger bakom.

– Det är en fråga där människor är starkt engagerade och upprörda. Det ska rätt mycket till innan man går ut på gator och torg, säger han.

Det är gruvbolaget Tasman AS som för drygt två veckor sedan fick grönt ljus av miljödomstolen att börja provbryta i Norra Kärr. Området ligger en dryg kilometer från Vätterns strand.

– Gruvbolagen har en extremt stark makt över lokalsamhället. Det går inte att som privatperson, grupp eller kommun sätta dig emot en sådan här sak när kvarnarna väl börjar mala, säger Johan Elwing. Det är fullständigt vansinnigt och odemokratiskt att man inte ska kunna påverka sin närmiljö.

Demonstrationståget kommer gå genom Jönköping klockan två och landa i Rådhusparken. Där kommer det hållas tal och spelas musik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.