Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Tove Strandsäter är det högt tryck på häktena i hela landet. Foto: Julia Timhagen

Fullt på häktet i Jönköping – tvingas använda polisens arrest

Uppdaterad
Publicerad

Häktet i Jönköping är ett av landets mest förtätade och de senaste åren har man gjort en utökning av lokaler på cirka 30 procent. Trots detta räcker inte platserna till och man tvingas använda polisens arrestlokaler för häktade personer.

Det är fortsatt fullt på häktena runt om i Sverige. Så fort en plats blir ledig beläggs den direkt. Intagna kan behöva flyttas mellan olika häkten i regionen, och i vissa fall till en annan region. Detta är något som häkteschefen i Jönköping Tove Strandsäter menar berör hela rättskedjan.

– För få anstaltsplatser gör att man blir kvar längre i häktet, vilket i sin tur spiller över på polisen, alltså att man blir kvar i polisens arrest, säger Tove Strandsäter.

På häktet i Jönköping jobbar man just nu även så mycket som möjligt med dubbelbeläggning, alltså att de som kan får dela rum så länge restriktioner, säkerhet och andra faktorer tillåter.

Pågående byggprocesser

På längre sikt ska kapaciteten utökas, och just nu pågår ungefär 45 byggprocesser när det kommer till att bygga ut häkten i Sverige, och Jönköping kan komma att beröras av utökningarna.

– Jönköping är en viktig ort geografiskt, men det är för tidigt för att uttala sig om hur en sådan utökning kommer se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.