Foto: TT

Fyra åtalas i stort mål om pirat-tv

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män från Jönköping är misstänkta för att under flera års tid tillverkat och sålt avkodningsutrustning för bland annat Viasats och Canal Digitals sändningar.

Nu åtals de vid Jönköpings tingsrätt.

Enligt åklagaren ska männen, som är mellan 30 och 70 år, agerat i samförstånd när de sålt, tillverkat och installerat utrustningen.

Sammanlagt ska de ha gett 2523 personer tillgång till kodad betal-tv och åklagaren menar att verksamheten pågått från 2011 till 2015.

Männen åtalas även för att själva ha använt avkodningsutrustningen.

Beslagtog flera digitalboxar

I samband med ett tillslag i juni förra året beslagtog polisen flera digitalboxar hos männen och utrustning för att avkoda sändningar.

Enlig åtalet värderas den brottsliga verksamheten till minst 7,7 miljoner kronor.

Flera av vittnena som åklagaren kallat har själva köpt avkodningsutrustning från en av männen och många av dem har även dömts till strafföreläggande.

Vittnen under utredning

När SVT Nyheter Jönköping når Marcus Johansson, mannens advokat, har han inte hunnit ta del av åtalet än och kan därför inte svara på hur hans klient ställer sig till misstankarna.

– Jag kan inte svara exakt på vad de yrkar, säger han.

Andra vittnen som kallats har tidigare själva varit under utredning i härvan, men sedan avskrivits av åklagaren.    

Männen åtalas för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.