Nu töms fyra av fem postlådor vid lunch

Publicerad

På tio år har andelen postade paket och brev halverats i Sverige, vilket gjort att Postnord nyligen dragit ner på tömningen av postlådor. I fyra av fem postlådor i Jönköpingsområdet kan du inte längre lägga på brev efter klockan 13 om du vill att det ska delas ut nästa dag.

En av dem som har koll på de nya tömningstiderna på Vaggerydsvägen i Jönköping är Barbro Carlson. Fem i ett lägger hon i sitt kuvert.

– Jag tycker att det skulle vara senare på eftermiddagen om det bara en tömning om dagen, klockan 17 till exempel, så att man hinner göra lite ärenden innan, säger hon.

– Ska vi hinna med våra uppdrag så måste vi tömma så tidigt, säger Cathrin Nehm, distributionsområdeschef på Postnord.

Postnords intäkter på porto har halverats på tio år och de tidiga tömningstiderna är ett led i besparingarna.

– Vi behöver inte ha så mycket personal då som bara åker runt och tömmer utan då kan brevbärarna tömma när de är klara med utdelningen, säger Cathrin Nehm.

Mer mejl

Vi möter även Camilla Holm vid brevlådan. Hon blir förvånad när hon ser att den töms vid 13.00.

– Ett, det är ju speciellt. Då gäller det att man är uppe med tuppen om man ska posta ett brev. Jag förstår om de måste dra in. Men 13 är lite tidigt och konsekvensen blir kanske att ännu färre skickar ”snigelpost”, säger Camilla Holm som själv nästan bara mejlar och som bara får kort från farmor när barnen fyller år.

Sedan några veckor tillbaka töms brevlådorna inte alls på söndagar och bara i var femte postlåda i jönköpingsområdet kan du alltså posta brev efter klockan 13 om du vill att det skickade samma dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer