Foto: Charlotte Göransson/SVT

Fyra personer döda – hittades i vak i Vallsjön

Uppdaterad
Publicerad

En större räddningsinsats pågick i Vallsjön utanför Sävsjö under torsdagskvällen. Räddningstjänstens ytlivräddare drog upp fyra män ur vattnet. Sent på torsdagskvällen meddelade polisen att alla fyra män har omkommit. Ett par av männen ska ha varit bekanta som brukade fiska tillsammans.

– När första styrkan kom till platsen såg man en person i en vak, som man fick upp. Därefter har man kunnat plocka upp ytterligare tre personer, säger Göran Melin, räddningschef i beredskap.

Gick inte att rädda

Enligt räddningstjänsten pågick hjärt-lungräddning på platsen och även ambulans och polis larmades. Men männens liv gick inte att rädda.

– Det är fyra män, två i 65-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 75-årsåldern, säger Camilla Larsson, vakthavande befäl på polisen region Öst. Enligt Sävsjö kommun var tre av dem hemmahörande i Sävsjö kommun.

Männens anhöriga är underrättade. och kommunen har aktiverat sin krisgrupp, se mer i faktarutan nedan.

Flera räddningsstyrkor och sammanlagt 20-25 brandmän deltog i räddningsarbetet från Nässjö, Sävsjö, Jönköping och Vetlanda. Även försvarsmakten, polisen och fem ambulanser var på plats.

Hur olyckan gick till är ännu oklart men enligt insatsledaren Jonas Petri så var vaken stor, cirka 10 gånger 50 meter. I samband med räddningsarbetet hade flera personer ur räddningstjänsten gått igenom isen.
 

Sökte av botten

Sökandet efter ytterligare personer i vattnet pågick fram till klockan 01.30 på natten där räddningstjänsten använde sonarutrustning för att söka av botten. Ingen ytterligare person hittades.

Larmet kom in strax efter klockan 18.30 på torsdagskvällen.

– En inringare hade sett en livboj på isen men ingen människa i anslutning till den. Vi är på plats och assisterar räddningstjänsten. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, sa Björn Öberg, presstalesperson hos polisen vid 20-tiden.

Om man är en nära anhörig eller vän till de omkomna och har behov av att prata med någon kan man kontakta Lillemor Hultqvist som leder Sävsjö kommuns grupp för psykiskt och socialt omhändertagande, POSOM.
Telefon 0382-15451

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.