Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Bergholm, teknisk direktör i Jönköpings kommun, förklarar i klippet hur de går vidare med två skolbyggen efter byggbolaget Gärahovs konkurs. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Gärahovs konkurs kan leda till försenade och dyrare skolbyggen i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har nu klippt bandet med konkursförvaltaren för Gärahovs bygg och gör en ny upphandling. Sedan konkursen står två skolbyggen helt still.

– Det finns en uppenbar risk att det kommer att kosta kommunen mer pengar, säger Thomas Bergholm, teknisk direktör på kommunen.

Det var den 25 april som byggbolaget, som bygger två nya skolor i Jönköpings kommun, försattes i konkurs. Konkursförvaltaren driver inte verksamheten vidare, vilket leder till att kommunen nu måste hitta en ny entreprenör som kan bygga klart Djupadalsskolan i Jönköping och Sanda högstadium i Huskvarna. Något som Jönköpings-Posten var först med att berätta.

– Vi har sonderat terrängen lite och vi bedömer att det finns flera intressenter, säger Thomas Bergholm.

Bygget av de båda skolorna skulle ha kostat strax under 800 miljoner kronor, vad kostnaderna landar på nu är oklart.

I klippet ger Thomas Bergholm sin syn på tidsplanen och kostnaderna för skolprojekten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.