Daniel Berner, ordförande i föreningen Kvar i Vetlanda, vittnar om att andra afghaner i Vetlanda känner oro efter dåden. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Misstänkte gärningsmannens ursprung väcker känslor

Uppdaterad
Publicerad

När det blev känt att den misstänkte gärningsmannen i Vetlanda är en ung afghan fylldes sociala medier med antipati mot flyktingar och afghaner. Föreningen ”Kvar i Vetlanda”, som jobbar med integration, vittnar om att det finns en oro hos de 20-talet nyanlända och unga afghaner som de just nu har kontakt med i sitt arbete.

Föreningen ”Kvar i Vetlanda” startades 2017 efter flyktingvågen 2015. Deras arbete gick från början ut på att hjälpa ensamkommande killar med boende.

Väcker oro

Idag jobbar de bredare med att hjälpa nyanlända med att komma in i Vetlanda och det svenska samhället.

Våldsdådet i Vetlanda

– Det finns en oro hos de unga afghaner som vi har kontakt med att buntas ihop med den misstänktes agerande eftersom de har samma nationalitet, säger Daniel Berner, ordförande i föreningen Kvar i Vetlanda

I vilken utsträckning har du förståelse för att dåden i Vetlanda väcker flyktingkritiska reaktioner?

– Jag kan nog inte ha någon förståelse för det. Att den misstänkte hade en identitet som afghan gör ju inte alla andra afghaner till förövare, säger Daniel Berner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet