Volker Kelm, miljörådgivare på Gislaveds kommun vet inte var plasten som hamnat i Halland kommer från. Foto: SVT

Gislaved pekas ut som skyldiga till plastföroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Plast längs stränder har hittats i Hylte damm. Nu menar länsstyrelsen i Halland att Gislaved är ansvariga till delar av problemet. Men i Gislaveds kommun har man ingen aning om vart föroreningarna kommer ifrån.

Gislaveds kommun har skickat mejl till flera plastföretag i kommunen, de har enligt kommunens miljörådgivare fått många svar, men inget företag säger sig veta vart plasten kommer ifrån.

– Vi har frågat om de känner igen plastbitarna, men vi har inte fått några positiva svar, säger Volker Kelm, miljörådgivare på Gislaveds kommun.

Föroreningens källa oklar

Han trodde till en början att plastbitarna kom från en gammal soptipp som ligger nära vattenvägen Nissan i centrala Gislaved, men när SVT träffar Volker Kelm på den platsen syns ingen plast i vattnet.

Enligt Volker Kelm går det ännu inte att säkerställa att plastföroreningen kommer ifrån Gislaved.

– Det är lätt att säga att det här kommer från Gislaved, via Nissan och ned till Halland, men det är inte säkert, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer