Elina Oksman, Kaarle Heino och Pirkko Idström Hakala i Gislaveds finska förening är glada över att äldreomsorgen får en finsk avdelning i Gislaved. Foto: privat/SVT

Gislaved satsar på äldreomsorg på finska

Uppdaterad
Publicerad

Gislaveds kommun ska nu öppna en finsk avdelning på vård- och omsorgsboendet Vitsippan. Den första inflyttningen väntas ske under hösten.

 – Vi är väldigt glada och lättade för det här beslutet, säger Elina Oksman, ordförande i Gislaveds finska förening.

Gislaveds kommun blir först i Jönköpings län med en finsk avdelning inom äldreomsorgen, efter ett beslut i socialnämnden förra veckan. Liknande verksamhet finns redan på flera platser i landet.

-  Vi har jobbat länge med det här och det känns roligt att det nu kommit ett beslut, säger Robin Kaas, utvecklingsledare avdelningen för hållbar utveckling i Gislaved.

Tappar språket på äldre dar

De finsktalande invånarna i Gislaved har länge önskat en avdelning där de kan prata sitt modersmål och sedan tre år tillbaka är kommunen ett finskt förvaltningsområde vilket innebär att finsktalande har rätt till viss kommunal service på sitt eget språk.

– Vi har ett särskilt åtagande och då känns det bra att vi står redo för att möta det här, säger Marie Johansson (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

I Gislaved bor cirka 2500 personer med finsk bakgrund. Finska förening har kämpat för en särskild finskspråkig avdelning i flera år. De menar att det är viktigt för välbefinnandet.

– När man blir äldre så försvinner det lärda språket ofta och då blir det väldiga problem om man inte kan göra sig förstådd, säger Kaarle Heino.

Finskspråkig personal behövs

Till år 2024 ser Gislaved ett behov på 6-8 platser, men det kan komma att förändras. Enligt Finska föreningen kan det bli ett ökat tryck från andra kommuner.

– Blir den en anstormning blir det svårt att hantera det här, säger Inga-Maj Eleholt, (C) ordförande i socialnämnden.

Blir det en utmaning för er att hitta personal?

– Vi har några som är finskspråkiga som jobbar inom äldreomsorgen redan idag. Vi ska gå ut och försöka få tag i personal så jag vet inte om det blir svårt eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer